Witajcie :) Dzisiaj mamy dla Was świąteczne ciasteczka korzenne,
które są mięciutkie i bardzo aromatyczne. Te ciastka to znakomita
alternatywa dla osób, które nie mają czasu, albo zapomniały upiec
wcześniej pierniczki. Pierniczki często wychodzą twarde i muszą kilka
(kilkanaście) dni poleżeć, żeby zmiękły. A nasze ciasteczka korzenne są pyszne
od razu po upieczeniu i nie trzeba czekać, żeby je zjeść. Jeśli nie
upiekliście jeszcze ciastek świątecznych, ten przepis jest dla Was,
ponieważ możecie je zrobić na ostatnią chwilę. Nie zapomnijcie o
ozdobieniu ciastek, bo to sama przyjemność :)
Składniki:
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
opakowanie przyprawy korzennej
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Na stolnicę wysyp:, mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszaj je dokładnie, po czym zrób na środku wgłębienie do którego dodaj żółtka oraz drobno pokrojone masło. Całość zagnieść i wyrabiaj aż wszystkie składniki się połączą. Schowaj do lodówki na ok 45 minut.
2. Gdy ciasto odpowiednio się schłodzi, posyp blat mąką i rozwałkuj je na grubość ok 0,5 centymetra. Użyj swoich ulubionych foremek świątecznych i powycinaj ciastka.
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poprzekładaj na nią ciastka. Piecz każdą partię ok 15-20minut (aż brzegi lekko się zarumienią) w temperaturze 180˚C. Po upieczeniu studź ciastka na kratce.
Nasze oceny:
Basia: Pyszne, maślane i bardzo korzenne ciasteczka. W domu podczas ich pieczenia pachnie piernikiem. Wczoraj upiekłam kolejną porcję, zaniosłam do pracy i wróciłam do domu z pustą puszką:). Moja ocena: 10/10.
Julka: Kolejne super ciasteczka :) Cudownie kruche i maślane. Możecie dodać do nich zwykł lukier z sokiem cytrynowym i nic więcej do szczęścia Wam nie trzeba :) Moja ocena: 10/10.
Ja nie mam cierpliwości do zdobienia, za to do jedzenia owszem :))
OdpowiedzUsuńkorzenne ciasteczka ... pych! zajadam się podobnym i całymi grudzień :)
OdpowiedzUsuńAle zapachniało świętami ! Korzenne ciasta bez nich nie ma świąt ;)
OdpowiedzUsuń